ITS sanasto

Älyliikenteen kentällä kulkee paljon toistuvia termejä. Mitä tarkoittaa esim. paljon maailmallakin puhuttanut Mobility as a Service? Entäpä Internet of Things tai liikenteen digitalisaatio? Lue alta kattavammat selitteet.

 

Automaattisilla autoilla tarkoitetaan itseohjautuvia autoja sekä robottiautoja, jotka ovat kokonaan tietokoneen ohjaamia ja joilla voi siirtyä halutusta paikasta toiseen joko täysin ilman kuljettajaa tai kuljettajan/valvojan ollessa mukana ajoneuvossa. Automaattisissa autoissa tietokone käsittelee antureista tulevaa tietoa ja tekee sen perusteella kaikki ohjaamisen vaatimat päätökset, kuten reitin valinnan, ohitukset, risteysalueelle ryhmittymisen ja äkilliset jarrutukset yllättävien esteiden eteen tullessa. Anturit ovat mm. kameroita, kiihtyvyysantureita, mikrofoneja ja lidar-sensoreita.

Tutkimusten mukaan robottiauto on selvästi ihmisen ohjaamaa ajoneuvoa turvallisempi, ja robotisoidun liikenteen onkin arvioitu vähentävän liikenneonnettomuuksia jopa 90 prosenttia, koska suurin osa liikenneonnettomuuksista aiheutuu kuljettajien tekemistä virheistä. Nykyisin monissa tavanomaisissakin autoissa on jo yksittäisiä osia automatisoiduista autoista sekä muita robottiautomaisia ominaisuuksia.

 

Big Data tarkoittaa erittäin suurten, järjestämättömien ja jatkuvasti lisääntyvien tietomassojen keräämistä, säilyttämistä, jakamista, etsimistä ja ennen kaikkea analysointia tietoteknisten ratkaisujen avulla.

 

its alyliikenne-kaupunki

 

Infrastructure as a Service (IaaS) tarkoittaa liikenteen ja liikkumisen infrastruktuurin hankkimista ja tuottamista palveluna. Tähän kuuluu esimerkiksi kadut, liikenneväylät, katuaukiot sekä puistot ja niiden suunnittelu, toteutus, ylläpito sekä niihin liittyvä sijainti- tai muu tieto.

 

Internet of Things (IoT) eli esineiden internet tarkoittaa asioiden ja esineiden verkottumista eli toisin sanoen keskenään kommunikoivien laitteiden ja esineiden muodostamaa verkkoa. Tämän verkon päälle voidaan rakentaa erilaisia innovatiivisia palveluita esimerkiksi liikenneruuhkien, kaupunkien energiankulutuksen tai kodintekniikan hallintaan. Sovelluksissa vain mielikuvitus on rajana.

Internet of Thingsin uskotaan luovan merkittävän uuden markkinan koko maailmaan, jonka arvo Suomessa vuonna 2020 on noin 1,4 miljardia euroa uutta liiketoimintaa. Suurin kasvu syntyy analytiikasta, sovelluksista ja palveluista.

 

Liikenteen digitalisaatio tarkoittaa informaation purkamista bitteihin, mikä mahdollistaa tiedon tallentamisen, järjestelemisen ja muuntelun. Kun tämä yhdistetään esimerkiksi mobiiliteknologiaan (esim. tabletit, sosiaaliset verkot, pilvipalvelut), kokonaiset teollisuudenalat mullistuvat.

 

its alyliikenne-satama

 

Liikenteen roamingilla tarkoitetaan eri järjestelmien välistä roamingia, mikä tarkoittaisi kuluttajalle yhtä "luukkua" maksamisessa riippumatta kulkumuodosta. Käytännössä maksun pitäisi siis hoitua samalla logiikalla ja laskulla, vaikka matkan tekoon käytettäisiin bussia, taksia, kimppakyytiä ja/tai omaa autoa.

Joustavat vaihdot järjestelmien välillä vaativat palveluntarjoajien välistä maksuliikennettä. Maksujen määräytyminen puolestaan vaatii tietoa palvelujen käytöstä. Roaming voi siis toteutua vain siten, että tiedetään kunkin matkan osalta, mitä palveluja on käytetty. Telemarkkinan roaming ei olisi koskaan ollut mahdollista, jos ei olisi ollut tiedossa tarkalleen kunkin käyttäjän käyttötiedot.

 

Liikenteen sähköiset palvelut -hanke tarkoittaa Liikenne- ja viestintäministeriön käynnistämää kokeiluhanketta vuosille 2014-2015, jonka tavoitteena on edistää liikenteen sähköisten palvelujen kuluttajamarkkinoiden syntymistä ja selvittää palvelujen vaikutuksia. Hankkeessa kokeillaan uusia toimintamalleja ja teknisiä ratkaisuja sekä viranomaisten ja yritysten yhteistyötä palvelujen kehittämisessä. Yksityisen ja julkisen sektorin palveluja tarjotaan samassa palvelukokonaisuudessa.

Voit tutustua hankkeeseen myös täällä.

 

Mobility as a Service (MaaS) eli Liikkuminen Palveluna tarkoittaa kokonaisuutta, jossa voit ostaa tarpeidesi mukaan paketoituja liikkumispalveluja. Niihin kuuluu mm. joukkoliikenne-, autoilu-, pyöräily- ja kuljetuspalvelut. Maksat yhden hinnan, ja kustannus jakautuu eri kulkumuotojen kesken.

Voit kts. aiheesta myös videon täällä.

 

its alyliikenne-lentoliikenne

 

Open Data on julkishallinnolle, yrityksille, organisaatioille ja yksityishenkilöille kertynyttä jalostamatonta tietoa, johon on maksuton pääsy kaikilla kiinnostuneilla.

Avoin data ei ole sama asia kuin julkinen tieto. Julkiseen tietoon kaikilla on pääsy, eli ihmiset pääsevät lukemaan tietoja esim. verkkosivuilta tai kaupungin kirjaamosta. Avoin julkinen tieto eli avoin data puolestaan tarkoittaa sitä, että kansalaiset ja yritykset voivat käyttää tietoja omiin tarkoituksiinsa tasavertaisesti julkisen hallinnon kanssa.

 

Robotisaatio tarkoittaa lyhesti selitettynä teknologian tunkeutumista kaikkialle eri muodoissa. Siihen liittyy vahvasti esimerkiksi erilaiset robotit, robottiautot, keinoäly, ubiikit teknologiat, ambient intelligence ja 3D-printtaus. Robotisaatio on kasvamassa liikenteen suureksi muutosvoimaksi ja Suomi haluaa olla eturintamassa sen edistämisessä tieliikenteessä mm. ennustettujen merkittävien liiketaloudellisten ja liikenneturvallisuuteen liittyvien vaikutusten vuoksi.

Robotisaatiosta on julkaistu Robosanasto, johon voit tutustua tarkemmin täällä.

 

Transport as a Service (TaaS) tarkoittaa kulkuvälineiden (julkinen liikenne, kulkuneuvot, vuokraaminen, pysäköinti, taksit, kimppakyydit jne.) muodostamaa kokonaispalvelua ja näiden hankkimista ja tuottamista palveluna.

 

its alyliikenne-maaseutu

 

Nordic Road Association (NVF) on tehnyt alalta myös laajemman telematiikan sanaston sekä ITS sanaston vuonna 2012. Telematiikan sanastoon pääset käsiksi täällä. ITS sanasto löytyy PDF-muodossa täältä.

 

Puuttuuko joukosta mielestäsi jokin termi?

Ota yhteys Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

Tiedustelut

Älykkään liikenteen verkosto -
ITS Finland ry
Pieni Roobertinkatu 9 (MOW), 00130 Helsinki

Toiminnanjohtaja Marko Forsblom
tel. +358 40 514 5100
etunimi.sukunimi (at) its-finland.fi

Puheenjohtaja Karri Salminen, CGI
tel. +358 40 544 5151
etunimi.sukunimi (at) its-finland.fi

ITS Finland Extranet

Kirjaudu Extranetiin täällä!

Tilaa uutiskirje

ITS sosiaalisessa mediassa

FacebookTwitterLinkedinYoutube