Älyliikenteen testausalue ja -palvelut Rajamäelle

Työtehoseura aloittaa älyliikenteen testiympäristön suunnittelun Nurmijärven Rajamäelle. Tavoitteena on, että testiympäristö tulee kattamaan laaja-alaisesti älyliikenteen ja liikennepalvelujen todellista tieliikennettä edellyttävät testaustarpeet. Testiympäristöä tullaan käyttämään automaattisten ja semi-automaattisten liikenteen koeajon, liikennepalvelujen, digitekniikan sekä liikenneinfran testialueena.

Testiympäristö tarjoaa kotimaisille ja kansainvälisille toimijoille mahdollisuuden älyliikenteen (myös automaattisten ajoneuvojen) testaamiseen suljetulla taajamanomaisella ”katuverkolla” sekä rajoitetussa ja valvotussa tieliikenteessä. Testausympäristö tulee tarjoamaan myös kattavat hallitilat ja tekniset resurssit testaamisen edellyttämiin tukipalveluihin sekä kehitystyöhön.

Liikenteen digitalisaation ja liikennepalvelujen (MaaS) testikäyttöä tulevat palvelemaan testausympäristöön rakennettavat kommunikaatio- ja tiedonsiirtojärjestelmät, mukaan lukien etävalvontaan tarvittava teknologia. Testausympäristö on tarkoitettu myös raskaan liikenteen ja joukkoliikenteen palvelujen testaamiseen.

Testiympäristöön olennaisesti liittyvänä palveluna toteutetaan testikäyttöön soveltuvan ajoneuvokaluston varustaminen siten, että se palvelee ohjelmistojen, sensoritekniikan ja automaation alustana. Näin mahdollistetaan testaustoiminta myös pienemmille organisaatioille ja yrityksille, joilla ei ole omaa ajoneuvokalustoa käytettävissä.

Uutena osa-alueena tullaan toteuttamaan osittain automaattisen liikenteen ja etäohjaukseen perustuvan kuljettajakoulutuksen kehittäminen ja toteuttaminen testiympäristöä hyödyntäen. Tällainen ammattikuljettajien koulutusohjelma on maailmanlaajuisestikin ainutkertainen.

Tämä Työtehoseuran testiympäristöprojekti toteutetaan osittain TEKES:n tukemana. Projektin toteutuksessa asiantuntijoina toimivat mm. VTT, Tieto Oyj, HERE ja Trafi.

Jotta testialueen toimivuus palvelisi parhaiten älyliikenteen kehitystä, Työtehoseura hakee maalis-huhtikuun aikana testialueen suunnitteluun, toteutukseen ja käyttöön 3-5 yhteistyökumppania. Tavoitteena on, että ensimmäinen vaihe testialueesta on yritysten käytettävissä kesällä 2017.

 

Lisätietoja:

Yksikönjohtaja Aarno Lybeck Puh. 044 714 3763.

Kehittämisasiantuntija Arto Kyytinen puh. 050 387 0071

 

tts testialue rajamaki

 

Tiedustelut

Älykkään liikenteen verkosto -
ITS Finland ry
Pieni Roobertinkatu 9 (MOW), 00130 Helsinki

Toiminnanjohtaja Marko Forsblom
tel. +358 40 514 5100
etunimi.sukunimi (at) its-finland.fi

Puheenjohtaja Karri Salminen, CGI
tel. +358 40 544 5151
etunimi.sukunimi (at) its-finland.fi

ITS Finland Extranet

Kirjaudu Extranetiin täällä!

Tilaa uutiskirje

ITS sosiaalisessa mediassa

FacebookTwitterLinkedinYoutube