Helsinki-Pietari välille älykäs liikennekäytävä

Venäjän ja Suomen liikenneministerit allekirjoittivat Moskovassa 27.9.2011 aiepöytäkirjan koskien älyliikennealan yhteistyötä. Ensimmäinen konkreettinen hanke pitäisi alkaa näkyä jo parin vuoden sisällä Helsingin ja Pietarin välillä, johon perustetaan älyliikennekäytävä (=Intelligent Transport Corridor).


Älykäytävään tähtäävän FITSRUS-nimisen hankkeen visio on saada suomalaiset ja venäläiset älypalvelut toimimaan saumattomasti molempien maiden liikenteessä. Eri liikennemuotoja käyttävät yritykset ja henkilöt saavat sujuvaan liikkumiseen ja kuljettamiseen liittyviä älykkäitä palveluja sekä tietoja ajantasaisesti. Hankkeen tilaajana toimii Liikenne- ja viestintäministeriö apunaan VTT:n johtama konsortio. Venäjältä hankkeessa on mukana muutamia johtavia älyliikennettä kehittäviä yrityksiä.
Älykäytävän rakentamista varten on tehtävä kokeiluja ja valmisteltava testialusta, jolla toimivat voivat pilotoida kehittämiään palveluita.

FISTRUS kattaa meri- tie ja rataliikennemuodot, ja mukana ovat sekä kaupalliset että julkiset palvelut. Merkittävänä liikkeellepanevana tekijänä hankkeen taustalla on Suomessa pidettävä ITS Europe 2014 -kongressi, jonka yhteydessä älykäytävän uskotaan herättävän laajaa kansainvälistä mielenkiintoa.

Sopimus ITS-kongressista allekirjoitettiin ja nyt lähdetään liikkeelle

  

           Erticon Hermann Meyer ja ITS Finlandin Karri Salminen
               allekirjoittivat sopimuksen ITS Europe 2014 kongressin
               järjestämisestä Suomessa.
    

Älyliikenteen Helsingissä pidettävää eurooppalaista suurtapahtumaa koskeva sopimus sai vahvistuksen ITS Finlandin älyliikennepäivässä - aiemmin syksyllä, kun Erticon Hermann Meyer ja ITS Finlandin Karri Salminen allekirjoittivat sen Helsingin Messukeskuksessa 15. syyskuuta. Tilaisuuden suunnittelu on käynnistymässä ja tulevana keväänä päästään todenteolla liikkeelle.

ITS Europe 2014 on kautta aikojen ensimmäinen suuri Suomessa järjestettävä älyliikenteen tapahtuma, joka kokoaa osallistujia kaikkialta maailmasta. Kansainvälisessä kokouksessa osallistujat pääsevät tutustumaan Suomen älyliikennesaavutuksiin, jotka pyritään saamaan huippuvireeseen vuoteen 2014 mennessä.

Vuoden 2014 tilaisuus antaa suomalaisille oivan mahdollisuuden tuoda esille toimijoiden laaja älyliikenteen osaaminen. ITS Finland tulee vuoden 2012 aikana aktivoimaan alan toimijat tämän yhteisen ainutlaatuisen mahdollisuuden hyödyntämiseksi - suomalaisen viennin edistämiseksi.

Virastot ja Tekes avaavat yhdessä monipalvelujen teemahaun

Liikennevirasto, Trafi, Liikenne- ja viestintäministeriö sekä Tekes ovat käynnistäneet aikaisempaa kiinteämmän yhteistyön älyliikenteen vauhdittamiseksi. Loppusyksyn aikana avattiin teemahaku, jossa etsitään monipalvelumalliin sopivia älykkäitä liikennepalveluita.
-Hankkeet voivat olla kuljettajan tukeen tai ajoneuvon tietopalveluihin liittyviä, ne voivat kohdistua maksamiseen, esimerkiksi vakuutusten tai pysäköintipaikkojen maksamiseen. Myös logistiikka ja ammattiliikenne voivat olla mukana, sanoo Jussi Kiuru Tekesistä.
-Alkamassa on uraa uurtava toimintamalli, jossa liikennesektorin viranomaiset toimivat yhdessä ja tekevät myös yhdessä rahoituspäätöksiä synnyttääkseen älyliikenteen alalle liiketoimintaa.
-Tavoitteena on, että yhteistyörakenne tulisi tavaksi. Pitää luoda tuottavuutta ja kilpailukykyä vahvistava ajattelu- ja toimintatapa matkojen ja kuljetusten tarpeiden mukaisen palvelutason tuottamiseksi ja uusien palveluiden mahdollistamiseksi.

Liikenneturva toi hirvivaroitukset älypuhelimiin

Liikenneturvan älypuhelimiin tarkoitettu hirvieläinvaarasta varoittava sovellus toimii ensin android- ja symbianpuhelimissa. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi. Tilastojen mukaan hirvieläimeen törmäämisen vaara on suurimmillaan tunti auringonlaskun jälkeen. Puhelimeen ladattava hirvieläinvaarasta varoittava sovellus käynnistyy automaattisesti auringon laskiessa. Puhelimen GPS-vastaanotinta hyödyntäen se tarkistaa, liikkuuko käyttäjä yli 60 km/h:n nopeudella. Puhelimen kalenterin avulla tarkistetaan ajankohtainen vuodenaikariski. Mikäli ehdot täyttyvät, sovellus antaa äänimerkin ja ääneen puhutun hirvivaaravaroituksen.  Samalla puhelimen näytössä vilkkuu hirvivaaramerkki.

Indagon julkisti ensimmäisen Vedia-palvelun

Ensimmäinen toimiva Vedia-palvelu on yrityksille rakennettu Indagonin Manager & Point. Palveluun kuuluu kalustonseuranta, työnohjaus, navigointi, paikannus sekä nopeasti kehittyvät liikkujan nettipalvelut. 

Indagon Managerin avulla työnjohtaja voi välittää tiedon asiakastarpeista liikkuville työntekijöille suoraan Android-puhelimiin. Manager tarjoaa myös reaaliaikaisen tilannekuvan kartalla, tukee historiatiedon tallentamista, hakee osoitteita, ajoneuvoja, kohteita ja näkymiä. Useista tietolähteistä muodostuvalla liikkujan tilannekuvalla on mahdollista hahmottaa nopeasti, helposti ja tarkasti ympäristön tapahtumia.

Tankkereiden reittisuunnitelmien valvontaa kehitetään

  
 
   Tankkeriturvassa rakennetaan älyliikennettä lahjoitusvaroin John Nurmisen säätiön toimesta ja Neste Oilin tuella.
 

Liikennevirasto kehittää yhdessä John Nurmisen säätiön kanssa laivojen ja maissa toimivan meriliikenteen ohjauksen yhteistyötä öljykuljetusten turvallisuuden lisäämiseksi.
Reittisuunnitelmien tekeminen aluksilla on nykyiselläänkin kansallisten ja kansainvälisten säädösten mukaan pakollista. Suunnitelmia ei kuitenkaan jaeta ennakkoon muiden kanssa jolloin niiden turvallisuutta ei ole voitu ennakkoon valvoa.

Tankkeriturva-hankkeessa luodaan järjestelmä, joka mahdollistaa reittisuunnitelman lähettämisen GOFREP-järjestelmälle (GOFREP= Gulf of Finland Reporting). Myöhemmin tankkereille luodaan kannusteet reittisuunnitelman toimittamiseen tarjoamalla vastavuoroisesti niille hyödyllistä ja ajantasaista navigointi-informaatiota, jota alus voi hyödyntää matkaa suunnitellessaan sekä sen aikana. Varmistamalla reittisuunnitelmien turvallisuus pienennetään öljyonnettomuuden riskiä, sillä alusliikennepalvelu pystyy tarkistamaan tankkereiden suunnitellut reitit, seuraamaan suunnitellun reitin toteutumista ja ennakoimaan tilanteita paremmin.

Tankkeriturva-hanke luo edellytykset kokonaan uudenlaiselle ajattelulle alusliikenteen ohjauksessa. Reittisuunnitelmien tarkastaminen ja seuranta ovat jo sinällään tärkeitä uusia lisätoimenpiteitä meriturvallisuuden takaamiseksi. Lisäksi Tankkeriturva-hankkeeseen liittyvä kaksisuuntainen tiedonvaihto aluksen ja maissa olevan viranomaisen välillä avaa uusia mahdollisuuksia tankkeriturvallisuuden edistämiseen. Kun tiedonvaihdon perusteet ovat kunnossa, voidaan ENSI-palvelun pohjalta kehittää rajattomasti myös uusia, merenkulkijoita hyödyttäviä palveluita sekä laajentaa toimintatapaa kansainvälisesti.

Keksi uusi Nokia, palkkio luvassa

Nokia etsii ”loistavia ideoita”, joista voi kertoa Invent With Nokia -ohjelmalla yhtiön nettisivuilla. Jos idea patentoidaan, Nokia maksaa siitä rahapalkkion ja myös kunniaa lupaillaan.
Nokia lupaa arvioida kesksintöohjelmaan ladatun ehdotuksen neljän kuukauden kuluessa lähetyspäivästä.

Hyvää Joulua ja Älykästä Liikkumista Vuodelle 2012!

 

Tiedustelut

Älykkään liikenteen verkosto -
ITS Finland ry
Pieni Roobertinkatu 9 (MOW), 00130 Helsinki

Toiminnanjohtaja Marko Forsblom
tel. +358 40 514 5100
etunimi.sukunimi (at) its-finland.fi

Puheenjohtaja Karri Salminen, CGI
tel. +358 40 544 5151
etunimi.sukunimi (at) its-finland.fi

ITS Finland Extranet

Kirjaudu Extranetiin täällä!

Tilaa uutiskirje

ITS sosiaalisessa mediassa

FacebookTwitterLinkedinYoutube