EU-tukea uusimman ajoneuvotekniikan kenttäkokeiden tietojen jakamiseen

Euroopan komissio on myöntänyt rahoitusta FOT-Net Data -projektille, jonka tavoitteena on, että uuden ajoneuvotekniikan ja älyliikenneratkaisujen kenttäkokeissa viime vuosina kerätyt tiedot saadaan laajasti tutkijoiden käyttöön. Vaikka tietoja on jo analysoitu aiemmin, voidaan niitä hyödyntää myös tavoitteiltaan erilaissa projekteissa. VTT:n koordinoima kolmivuotinen projekti käynnistyy tammikuussa 2014.

EU on vuodesta 2008 tukenut lukuisia kenttäkoeprojekteja, joissa on testattu uusinta ajoneuvotekniikkaa. Tuhannet käyttäjät ovat päässeet testaamaan lupaavimpia tai juuri markkinoille ehtineitä tuotteita. Käyttäjät ovat testanneet esimerkiksi mukautuvaa vakionopeudensäädintä, peräänajovaroitinta, navigaattoreita ja aivan äskettäin lyhyen kantaman kommunikaatioon perustuvia varoitusjärjestelmiä. Varoitusjärjestelmien avulla kuljettaja saa tiedon esimerkiksi kolarista tai hälytysajoneuvon lähestymisestä.

Kenttäkokeilla on arvioitu teknologioiden vaikutuksia liikenteessä sekä myös edistetty niiden käyttöönottoa. Kuljettajien ajokäyttäytymistä on päästy seuraamaan yhtäjaksoisesti jopa yli vuoden ajan ja näin on kerätty arvokasta tietoa liikenteestä.

Komission tuki on 1,4 miljoonaa projektin 1,8 miljoonan kokonaisbudjetista. Projektiin osallistuvat tutkimuslaitokset ja yritykset rahoittavat loppuosan. Hanketta koordinoivan VTT:n lisäksi projektiosapuolia ovat yhteistyöjärjestö ERTICO – ITS Europe, Chalmersin teknillinen yliopisto Ruotsista, RWTH Aachenin yliopisto Saksasta, espanjalainen tutkimuskeskus CTAG, Leedsin yliopisto Britanniasta, ranskalainen tutkimuskeskus CEESAR ja saksalainen ajoneuvovalmistaja Daimler.

FOT-Net Data -projekti on jatkoa FOT-Net-yhteistyöverkoston toiminnalle. FOT-Net on vuodesta 2008 alkaen edistänyt tiedonjakoa kenttäkokeista, järjestänyt kansainvälisiä seminaareja ja ylläpitänyt käsikirjaa kenttäkokeiden järjestämisestä. Laajamittaisten käyttäjäkokeiden järjestämiseen liittyy lukuisia yksityiskohtia ja tiedonjako aiemmin käytetyistä menetelmistä voi säästää kuukausien työn testien valmistelussa. Verkoston toimintaan on osallistunut projektiosapuolten lisäksi kymmenien tutkimuslaitosten tutkijoita myös Euroopan ulkopuolelta.

www.fot-net.eu

Lisätietoja:

VTT
Erikoistutkija Sami Koskinen, FOT-Net Data -projektin koordinaattori
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
puh. 040 516 2391

Lisätietoja VTT:stä:

Olli Ernvall
Viestintäjohtaja
puh. 040 840 0288
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
www.vtt.fi

VTT (Teknologian tutkimuskeskus VTT) on kansainvälisesti verkottunut, moniteknologinen tutkimuskeskus, joka tuottaa asiakkailleen korkeatasoisia teknologisia ratkaisuja ja innovaatiopalveluja. VTT lisää asiakkaidensa kansainvälistä kilpailukykyä ja edistää näin yhteiskunnan kestävää kehitystä, työllisyyttä ja hyvinvointia. Joka kolmas suomalainen teknologiainnovaatio sisältää VTT:n osaamista. VTT:llä työskentelee 3100 eri alojen asiantuntijaa. VTT:n liikevaihto on 290 M€. VTT:n päätoimipisteet ovat Espoossa, Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä.

 

Tiedustelut

Älykkään liikenteen verkosto -
ITS Finland ry
Pieni Roobertinkatu 9 (MOW), 00130 Helsinki

Toiminnanjohtaja Marko Forsblom
tel. +358 40 514 5100
etunimi.sukunimi (at) its-finland.fi

Puheenjohtaja Karri Salminen, CGI
tel. +358 40 544 5151
etunimi.sukunimi (at) its-finland.fi

ITS Finland Extranet

Kirjaudu Extranetiin täällä!

Tilaa uutiskirje

ITS sosiaalisessa mediassa

FacebookTwitterLinkedinYoutube