ITS Finlandin uutiskirje 06/14

ITS Finlandin uutiskirje 06/14. Aiheina kyytipalveluyritys WunderCar, Enevo tuo ratkaisuja jätekuljetuksiin sekä katsauksia syyskuun 2014 Detroitin ITS World kongressiin.

 

Hampurilainen WunderCar-yhteisö välittää kyytejä naapuriapuna - pian myös Suomessa?

Saksalainen kyytipalveluyritys WunderCar pyrkii Suomen markkinoille. Tarkoituksena yhdistää yksityisautoilijoiden suuri joukko sekä kyytiä tarvitsevat henkilöt älypuhelinsovelluksen avulla. Jokainen matkustaja maksaa kyydistään itse määrittelemänsä vapaaehtoisen korvauksen sovelluksen kautta. Kuljettajia motivoi ennen kaikkea uusien ihmisten tapaaminen sekä myös kyydeistä saadut maksut, joiden tarkoituksena on kattaa autonkäyttöön liittyvät kulut.

Kaikille kuljettajille tehdään henkilö- ja taustatietojen tarkistus, mikä takaa yhteisön turvallisuuden. WunderCar haluaa toimia vaihtoehtoisena palveluna julkisenliikenteen ja taksien rinnalla kaupunkiliikenteessä. Palvelun perusajatuksena on naapuriavun kaltaisen toiminnan aktivoiminen – yksityinen autoilija tarjoaa kyytejä omalla vapaa-ajallaan, omalla autollaan autottomille kaupunkilaisille.

WunderCar toimii tällä hetkellä jo Berliinissä, Hampurissa, Varsovassa ja Budapestissa, ja se on kiinnostunut myös Suomen markkinoista. Suomessa toiminnan aloittaminen edellyttää kuitenkin viranomaisten hyväksyntää toiminnalle.

http://www.wundercar.org/en/

 

ilpo newsletter

Enevo valaa järkeä jätekuljetuksiin jo 25 maassa

Tähän asti jäteautot ovat kiertäneet säännöllisesti samaa reittiä siltä varalta, että astioissa olisi jätettä kuljettavaksi. Suomalaisen Enevon kehittämä ONe Collect järjestelmä tekee asian järkevämmin.

Roskiksen sisäpuolelle kiinnitettävä sensori mittaa jäteastian täyttöasteen ja lähettää tiedon palvelimelle. Tämän jälkeen on mahdollista suunnitella jäteauton reitti uudelleen ilman turhaa ajamista. Fredrik Kekäläisen ja Johan Engströmin innovaatio voi vähentää jätekuljetusten kustannuksia jopa puolella.

Keksintö johti Tekesin avulla jäteantureiden teolliseen tuotantoon ja uudenlaiseen jätelogistiikkaan, jota Enevo nyt myy jo 25 maahan.

Katso video: https://vimeo.com/84130209

 

Yhdysvaltalainen arvostettu Forbes-talouslehti noteerasi 10.9.2014 Enevon jutussaan "From Espoo To New York City: How A Finnish Startup Is Trying To Disrupt The Waste Management Industry"

http://www.enevo.com

 

cq5dam.web.1280.1280

Cadillac siirtyy semiautonomiseen ajamiseen 2017

General Motorsin toimitusjohtaja Mary Barra lupasi syyskuussa Detroitin ITS World kongressissa, että Cadillacin vuoden 2017 CTS-mallit kykenevät ajoneuvojen väliseen tietojenvaihtoon toisten samalla langattomalla tekniikalla varustettujen ajoneuvojen kanssa. Autojen langaton yhteys ulottuu tuolloin 300 metrin päähän ajoneuvosta.

Barra paljasti myös, että toistaiseksi nimeämätön malli vuoden 2017 Cadillaceista kykenee ajamaan itsenäisesti joissakin tilanteissa. GM on muutaman vuoden ajan kehittänyt Super Cruise -tekniikkaa, joka kykenee ohjaamaan, kiihdyttämään ja jarruttamaan autoa moottoritiellä. Kuljettaja voi irrottaa kätensä ja rentoutua esimerkiksi pysähtelevässä ruuhkassa, koska auto hoitaa kiihdytykset ja jarrutukset itsenäisesti. Myös vauhdikkaampi moottoritieajo sallii kuljettajan rentoutua, kun tämä voi irrottaa kädet ohjauspyörästä ja ottaa jalat polkimilta. Vastuu jää kuitenkin kuljettajalle, koska autojen tunnistinteknologia ei vielä riitä täysin autonomiseen ajamiseen.

Yhdysvallat uskoo lujasti autojen väliseen tietojenvaihtoon ("V2V" Vehicle to Vehicle Communication) sekä teknologiaan, jossa autot keskustelevat suoraan tieinfran kanssa ("V2I" Vehicle to Infrastructure). Autojen välinen kommunikointi yhdistettynä nopeaan Internet-yhteyteen tuo valtavasti mahdollisuuksia; tällöin autot voivat paitsi olla yhteydessä toisiinsa, myös liikenneympäristöön.

Barra julkisti suunnitelman, että autonvalmistajat GM ja Ford yhdessä Michiganin osavaltion ja Michiganin yliopiston kanssa ovat päättäneet rakentaa Detroitin alueelle V2I-kommunikointiin kykenevän 200 km pitkän tieverkoston.

General Motorsin toimitusjohtaja Mary Barra uskoo uusien teknologioiden auttavan ratkaisevasti vähentämään liikenneonnettomuuksia ja ruuhkia.

 

General Motorsin toimitusjohtajan Mary Barran keynote puhe Detroitin ITS World 2014 kongressissa.

 

Bill Ford patistaa ratkaisemaan liikenteen suuria ongelmia

Fordin hallituksen puheenjohtaja Bill Ford on muutaman vuoden ajan hämmästyttänyt kuulijoitaan puhumalla voimakkaasti älyliikenteen puolesta. Kannattaako yhden maailman suurimman autonvalmistajan hallituksen puheenjohtajan pitää esillä ajatusta, että autoja on pian liikaa?

Detroitin ITS World kongressissa Ford toi jälleen esille näkemyksensä siitä, ettei kaupunkiympäristöihin mahdu enää lisää autoja yhä vaikeampien ruuhkaongelmien vuoksi.

Ongelma kärjistyy etenkin kehittyvissä maissa, joissa ei ole tarpeeksi resursseja infrastruktuurin rakentamiseen.

Jos myydään miljoonia autoja, mihin niillä ajetaan esimerkiksi Mumbaissa, joissa ei ole kahden auton mentäviä autotalleja, Ford kysyi. Hän uskoo, että yksikään yritys ei voi tulla toimeen muuten kuin parantamalla ihmisten elämää jollain tavalla. Pian on kuitenkin tilanne, jossa autojen lisääminen kaupunkiympäristöön ei enää paranna ihmisten elämää. Hän ei näe mitään ristiriitaa siinä, että autoteollisuus kehittää myös yhden hengen ajoneuvoja.

Bill Ford uskoo, että liikenneongelmien ratkaisemiseksi kaikkien liikkumismuotojen pitää jatkossa toimia yhdessä. Liikkuminen (mobility) pitää määritellä uudelleen. Hänen isoisoisänsä Henry Ford todella uskoi liikkumisen vapauteen, koska ennen T-malli Fordia suurin osa ihmisistä ei matkustanut kuin 40 kilometriä kodistaan. Yhtäkkiä ihmisillä oli vapaus valita missä he työskentelivät ja asuivat. Mutta nyt tuo liikkuvuuden malli on uhattuna. Siksi meidän on määriteltävä liikkuminen uudelleen seuraavan sadan vuoden tarpeita varten.

 

Bill Ford Fast Companyn päätoimittajan Robert Safianin haastattelussa Detroitin ITS World 2014 kongressissa.

 

 

Tiedustelut

Älykkään liikenteen verkosto -
ITS Finland ry
Pieni Roobertinkatu 9 (MOW), 00130 Helsinki

Toiminnanjohtaja Marko Forsblom
tel. +358 40 514 5100
etunimi.sukunimi (at) its-finland.fi

Puheenjohtaja Karri Salminen, CGI
tel. +358 40 544 5151
etunimi.sukunimi (at) its-finland.fi

ITS Finland Extranet

Kirjaudu Extranetiin täällä!

Tilaa uutiskirje

ITS sosiaalisessa mediassa

FacebookTwitterLinkedinYoutube