Asia: HE 12/2025 vp Hallituksen esitys eduskunnalle mikroliikkumista koskevaksi lainsäädännöksi

Suomi, Lausunnot

Älykkään liikenteen verkosto ITS Finland ry kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto.

ITS Finland lausunnot

Älykkään liikenteen verkosto ITS Finlandin lausunto hallituksen esitykseen mikroliikkumista koskevaksi lainsäädännöksi 

 ITS Finland toimii digitaalisen liikenteen ja kuljetuksen kehittämisen yhteistyöfoorumina kooten hallinnon, tutkimuksen ja elinkeinoelämän toimijat yhteen. ITS Finland on voittoa tavoittelematon asiantuntijaverkosto, johon kuuluu noin 100 jäsenorganisaatiota, joissa työskentelee yli 30 000 työntekijää. Yhdistyksen tavoitteena on edistää liikenteen digitalisaation ja liikenteen uusien palvelujen toteuttamisen yleisiä edellytyksiä sekä tehdä tunnetuksi tieto- ja viestintätekniikan yhteiskunnallista vaikuttavuutta. 

Älykkään liikenteen verkosto ITS Finland ry kiittää mahdollisuudesta lausua esitykseen mikroliikkumista koskevaksi lainsäädännöksi. 

 Johdanto 

Vuokrattavat sähköpotkulaudat saapuivat 6 vuotta sitten, ensin Helsinkiin ja varsin pian sen jälkeen Tampereelle, Turkuun ja muihin Suomen kaupunkeihin. Eli käytännössä kyseessä on vielä varsin nuori liikennemuoto.

Vuonna 2019 kaupunkeihin tuodut sähköpotkulaudat olivat varsin vaatimattomia verrattuna nykyisiin versioihin. Vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat kehittyneet kuuden vuoden aikana merkittävästi niin teknologian kuin turvallisuuden osalta. Alkuvaiheen kevytrakenteiset mallit, joiden käyttöikä oli lyhyt ja turvallisuusominaisuudet rajalliset, ovat korvautuneet kestävämmillä ja älykkäämmillä versioilla. Uusimmat potkulaudat on suunniteltu kestämään kovaa kaupunkikäyttöä pidempään, ja niiden akkuteknologia on parantunut, mikä mahdollistaa pidemmät matkat yhdellä latauksella. Samalla GPS-paikannus ja geofencing-tekniikka ovat tarkentuneet, minkä ansiosta potkulautoja voidaan hallita entistä paremmin kaupunkien liikennejärjestelyjen mukaisesti.

Turvallisuudessa on otettu merkittäviä edistysaskeleita. Uusissa malleissa on tehokkaammat jarrut, parempi jousitus sekä automaattiset nopeudenrajoitukset, jotka mukautuvat käyttöympäristön mukaan. Monissa kaupungeissa on otettu käyttöön alueelliset rajoitukset, joiden avulla sähköpotkulauta hidastuu automaattisesti esimerkiksi kävelykaduilla tai vilkkailla alueilla. Lisäksi sensoreita ja tekoälyä hyödynnetään liikenneturvallisuuden parantamisessa, muun muassa tunnistamalla kaatuneet tai huonosti pysäköidyt laitteet ja varoittamalla käyttäjiä huonosta ajokäyttäytymisestä.

Palveluntarjoajat ovat myös alkaneet testata uusia ratkaisuja rattijuopumusten ja väärinkäytösten vähentämiseksi. Yhä useammat sovellukset edellyttävät kuljettajan vahvistavan ajokykynsä ennen käyttöä. Lisäksi potkulautojen pysäköintiä on ohjattu aiempaa tarkemmin määrätyille paikoille, mikä on vähentänyt jalkakäytäville jätettyjen laitteiden aiheuttamia turvallisuusriskejä. Käytön jälkeen vaadittava kuvallinen todennus fiksusta pysäköinnistä on omasta puolestaan parantanut katujen esteettömyyttä.

Myös vuonna 2024 voimaan astunut vakuutusvelvoite on kannustanut vuokrayrityksiä panostamaan sähköpotkulautojen parempaan turvallisuuteen, laadukkaampaan kalustoon, teknologian mahdollisuuksiin ja järjestelmällisempään ylläpitoon.

Kaiken kaikkiaan vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat kehittyneet kohti älykkäämpää, turvallisempaa ja kaupunkiympäristöön paremmin integroitua liikennemuotoa. Tämän päivän sähköpotkulaudat ovat hyvin erilaisia kuin muutama vuosi sitten esitellyt ensimmäiset versiot. Mikroliikkumisen lainsäädäntö tulee voimaan vaiheessa, jossa varsin monia aiemmista liikenneturvallisuutta ja liikenteen esteellisyyttä aiheuttaneista ominaisuuksista on korjattu tai kehitetty paremmaksi.

Nyt on erittäin tärkeää, että ei siirrytä alisääntelystä ylisääntelyyn. Pahimmillaan hyvää tarkoittavalla sääntelyllä tehdään kaupallinen toiminta mahdottomaksi. Ala on kehittynyt runsaasti alkuajoista, ja kehitys jatkuu, mikäli yrityksillä säilyy motivaatio ja kapasiteettia kehittää palveluja, eli toimintaa on mahdollista tehdä taloudellisesti kannattavasti. Pitkällä tähtäimellä vain kannattava yritys voi panostaa tuotekehitykseen.

Hallituksen esitys ja tavoitteet tiivistetysti

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi liikenteen palveluista annettua lakia, tieliikennelakia, ajoneuvolakia ja ajoneuvojen siirtämisestä annettua lakia. Muutoksilla selkiytetään mikroliikkumisen eli lähinnä kevyiden sähköajoneuvojen ja moottorilla varustettujen polkupyörien roolia liikennejärjestelmässä ja asemaa lainsäädännössä.

Perimmäisenä tarkoituksena on parantaa em. liikkumismuotojen turvallisuutta ja liikennejärjestelmän esteettömyyttä sekä antaa viranomaisille paremmat mahdollisuudet mikroliikkumisen sääntelyyn.


Lue alta tiivistelmä ja lausunto kokonaisuudessaan.

Tiivistelmä ITS Finlandin lausunnosta

  • Promilleraja: ITS Finland kannattaa 0,5 promillen rattijuopumusrajaa kevyille sähköajoneuvoille ja moottorillisille polkupyörille sekä riittäviä valvontaresursseja.
  • Mikroliikennelupa: Tärkeä kaupunkien liikenteen hallintaan, mutta ehtojen tulee keskittyä liikenneturvallisuuteen eikä markkinasääntelyyn.
  • Käyttöaikarajoitukset: Tulisi ensisijaisesti hyödyntää muita keinoja, kuten nopeusrajoituksia ja promillerajaa, ennen käyttöaikakieltojen käyttöönottoa.
  • Ikärajat: Tulisi olla yhtenäiset koko maassa ja koskea sekä vuokrattavia että yksityisiä ajoneuvoja, mahdollisesti kypäräpakko nuorille käyttäjille.
  • Esteettömyys ja pysäköinti: Riittävä pysäköintitila on olennainen osa esteettömyyttä, ja sääntelyn tulee olla helppoa ja kustannustehokasta.
  • Ohjauslaitteiden sääntely: Tulisi olla mahdollisimman yhdenmukaista polkupyöräilyn kanssa, eikä uusia sääntöjä tulisi kehittää kevyille sähköajoneuvoille ilman tarkkaa harkintaa.
  • Mikroliikkuminen osana joukkoliikennettä: ITS Finland korostaa, että mikroliikkuminen tukee joukkoliikennettä ilman julkista tukea ja voi edistää kestävää kulkumuotojakaumaa.
  • Hallituksen esitys: Keskittyy negatiivisten ilmiöiden korjaamiseen, mutta sen tulisi huomioida myös mikroliikkumisen positiiviset vaikutukset osana kestävää liikennejärjestelmää.

Tämä on tekoälyn avulla tuotettu, ITS Finlandin tarkastama tiivistelmä.

Lue lausunto kokonaisuudessaan

Jaa sivu eteenpäin

Lisää kirjoituksia