EU:n mallioppilas kerää kiitosta

Suomi, Blogi, Uutinen, Yleinen

Usein Suomessa naljaillaan, että Suomi on oikea EU-säädännön mallioppilas, joka aina ensimmäisten joukossa mukisematta ottaa uudet asetukset käyttöön. Tällä kertaa eFTI-asetuksen kanssa aktiivinen osallistuminen ja edelläkävijyys näyttävät tuottavan hyötyjä sekä viranomaisille että yrityksille.

eFti-EU:n mallioppilas kerää kiitosta

Usein Suomessa naljaillaan, että Suomi on oikea EU-säädännön mallioppilas, joka aina ensimmäisten joukossa mukisematta ottaa uudet asetukset käyttöön. Tällä kertaa eFTI-asetuksen kanssa aktiivinen osallistuminen ja edelläkävijyys näyttävät tuottavan hyötyjä sekä viranomaisille että yrityksille. eFTI – electronic Freight Transport Information – on heinäkuussa 2027 voimaan tuleva EU-asetus, jolloin EU-maiden viranomaisten pitää pystyä vastaanottamaan ja käsittelemään rahtiasiakirjoja sähköisessä muodossa. Lisää eFTI:stä: https://efti.fi/fi/efti-digitalisoi-ja-harmonisoi-rahtitiedot ja https://efti4eu.eu/ sekä https://efti4all.eu/.

Loppuvuonna 2021 EU-maat valmistelivat ensimmäistä kertaa yhteistä EU:n CEF-hakua eFTI-kehitykseen, mutta hakemus jäi kesken. Vuotta myöhemmin Viro, Ranska, Belgia, Saksa, Italia, Itävalta, Liettua ja Suomi lähtivät yhdessä hakemaa CEF-hanketta eFTI kehitykseen. Suomen valintana oli, että jos EU-rahoitus saadaan eFTI-kehitykseen voidaan satsata ja sen ympärille voidaan luoda pilotteja, joilla tuetaan yritysten eFTI-implementaatiota. Suomen edustaja hankkeessa oli Traficom, joka samalla on kansallinen eFTI viranomainen. Valmisteluiden aikana sovittiin, että Suomen vastuulla eFTI4EU-hankkeessa on työpaketti 2, jonka tehtävänä on koordinoida pilotteja sekä luoda referenssitoteutus viranomaisten eFTI-järjestelmästä, eli eFTI-yhdyskäytävä (eng. eFTI Gate).

eFTI4EU-hankkeesta resurssit kehitykseen

Kesällä 2023 eFTI4EU-hanke sai rahoituksen ja siitä lähtien Suomi on ollut aktiivisesti eFTI-kehityksen edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. Suomi koordinoi yhdessä Ranskan tiimin kanssa eFTI4EU-hankkeen referenssitoteutuksen kehitystä, josta alkuvuonna 2025 julkaistiin ensimmäinen avoin koodi ja sen ohjeistus jäsenmaille hyödynnettäväksi. Traficomin toimeksiannosta eFTI-yhdyskäytävää kehittää Fintraffic sekä Fintrafficin alihankkijana Solita. Ranskassa kehityksestä vastaa IN Groupe. Fintraffic ja IN Groupen kehitystiimien luoma koodi on testattu jo kahdessa hankkeen testfestissä ja referenssitoteutus on herättänyt paljon mielenkiintoa sekä kiitosta muilta jäsenmailta. Samalla sekä Suomi että Ranska ovat onnistuneet kehittämään omaa kansallista eFTI-yhdyskäytävää, joiden yhteentoimivuus on referenssitoteutuksen avulla voitu varmistaa. Keväällä myös sekä Italia ja Itävalta onnistuivat testaamaan yhteentoimivuuden maiden välillä. Suomalainen tekeminen ja osaaminen on herättänyt paljon mielenkiintoa myös rajojen ulkopuolella ja nähtäväksi jää, saadaanko eFTI:sä vielä kehitettyä vientituote älykkään logistiikan toimialalle.

Hyötyjä yrityssektorille

Suomalaisten kuljetusalan yritysten sekä alan IT-palveluntarjoajien kannalta Traficomin ja Fintraffic:n proaktiivisuus sekä edelläkävijyys tarkoittaa sitä, että Suomessa yritykset voivat ensimmäisinä testata eFTI-tiedonvaihtoa yritysten ja viranomaisten välillä. Lisäksi kansalliset viranomaiset ovat edistäneet yritysten eFTI-käyttöönottoa piloteilla, joiden myötä esimerkiksi Vedian eFTI-alusta oli ensimmäinen alusta, joka oli mukana maiden välisissä eFTI tiedonvaihdossa. Näin ollen onkin yritysten vuoro hyödyntää viranomaisten mahdollistamaa kuljetusketjujen täyttä digitalisointia ja näyttää, miten EU-tason tietostandardia ja menetelmää sähköisten rahtitietojen välitykseen voidaan ketterästi hyödyntää. Samalla yritysten tulee pohtia, mihin muihin kuljetuksen raportointiin tai tiedonvaihtoon liittyviin asioihin, kuten päästöraportointiin tai kuljetustensuunnitteluun, eFTI:ä voidaan hyödyntää.    

-Lasse Nykänen
CEO Vediafi &  eFTI EXPERT team member

Jaa sivu eteenpäin

Lisää kirjoituksia