
Lausuntopyyntö valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksesta ja ympäristöselostuksesta (SOVA-lain mukainen ympäristöarviointi)
Lausunnonantajan lausunto
Vastaavatko strategiset linjaukset (ml. alueelliset painotukset) valtakunnallisen liikennejärjestelmän kehittämistarpeita?
Älykkään liikenteen verkosto – ITS Finland ry kiittää lausuntopyynnöstä. Samalla haluamme kiittää tekijöitä valmisteluprosessista, joka on mahdollistanut myös sidosryhmille osallistumisen käytännön tekemiseen.
ITS Finland ry on älykkään liikenteen verkosto, jonka vuoksi lausuntomme koskee ensisijaisesti älykkään liikenteen toimialaan suoraan tai välillisesti liittyviä näkökulmia. ITS Finlandin näkökulmasta tärkeimmät toimenpiteet liittyvät liikennejärjestelmän digitalisaatioon ja datapohjaisten ratkaisujen ja palvelujen toteuttamiseen, joilla kyetään edistämään kaikkia valtakunnallisen liikennejärjestelmän tavoitteita.
Liikenne 12 -suunnitelman edellisessä versiossa digitalisaation mahdollisuuksia linjattiin seuraavasti: ”Tiedon hyödyntäminen ja automaatio ovat keinoja edistää kaikkia suunnitelman tavoitteita. Strategisten linjausten mukaan digitalisaation mahdollisuudet hyödynnetään täysimääräisesti kaikissa liikennemuodoissa.”. Tuo linjaus oli erinomainen, ja sen jälkeen digitalisaation mahdollisuudet ovat vain kehittyneet entisestään. Digitalisaatio on erittäin kustannustehokas tapa edistää liikennejärjestelmän toimivuus-, turvallisuus- ja kestävyystavoitteita.
Toimivuutta koskevat strategiset linjaukset. Strategisissa linjauksissa digitalisaation mahdollisuudet on tunnistettu osana toimivuutta koskevia strategisia linjauksia. Toimivuuden keskeiset elementit kuten yhteentoimivat matka- ja kuljetusketjut, ennakoitavuus, sujuvuus ja tehokkuus ovat nykyään pitkälti riippuvaisia datapohjaisista ratkaisuista. Ehdotamme nykyisen toimivuutta koskevan linjauksen täydentämistä seuraavasti: ”Liikennejärjestelmän toimivuutta kehitetään hyödyntämällä ennakoivasti reaaliaikaista dataa ja digitaalisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat sujuvat, tehokkaat ja käyttäjälähtöiset matka- ja kuljetusketjut sekä tehokkaan liikenteenhallinnan.”
Turvallisuutta koskevat strategiset linjaukset. Digitalisaation mahdollistamat teknologiat yhdessä tietopohjaisen analysoinnin kanssa ovat kustannustehokkaan turvallisuustyön ytimessä.
Nykyaikaiset havainnointia ja ennakointia mahdollistavat teknologiat niin ajoneuvoissa kuin infrastruktuurissakin auttavat liikkujia tekemään turvallisia päätöksiä, varoittavat liikkujia vaa-ratilanteen havaitessaan tai jopa estävät onnettomuuden syntymisen. Ehdotamme turvallisuutta edistäväksi linjaukseksi: ”Liikennejärjestelmän turvallisuutta ja resilienssiä vahvistetaan hyödyntämällä luotettavaa, ajantasaista dataa sekä digitaalisten järjestelmien ja infrastruktuurin jatkuvaa ennakoivaa hallintaa ja kehittämistä.”
Kestävyyttä koskevat strategiset linjaukset. Liikennejärjestelmän kestävyydellä tarkoitetaan sen taloudellista, sosiaalista ja ekologista kestävyyttä. Näissä kaikissa digitalisaatiolla on merkittävä rooli. Ehdotamme kestävyyttä edistäväksi linjaukseksi: ”Liikennejärjestelmän kestävyyttä vahvistetaan panostamalla älykkäisiin latausjärjestelmiin ja hyödyntämällä datapohjaisia ratkaisuja ja digitalisaatiota, jotka mahdollistavat resurssitehokkuuden, päästöjen vähentämisen sekä sujuvat, saavutettavat ja kustannustehokkaat liikkumispalvelut.”
Digitalisaatio on keskeinen mahdollistaja liikennejärjestelmän kokonaistaloudellisessa kehittämisessä, sillä sen avulla voidaan suunnitella, rakentaa, ylläpitää ja ohjata liikennejärjestelmää aiempaa ennakoivammin, kustannustehokkaammin ja kestävämmällä tavalla. Yrityksillä on keskeinen rooli uusien teknologioiden, palvelumallien ja datapohjaisten ratkaisujen kehittäjinä ja käyttöönoton vauhdittajina –tuoden markkinoille innovaatioita, jotka parantavat liikennejärjestelmän toimivuutta, turvallisuutta ja ympäristötehokkuutta. Samalla digitalisaatio mahdollistaa käyttäjäystävällisten ja saavutettavien palveluiden kehittämisen, joissa tieto liikkuu reaaliaikaisesti, matkaketjut muodostuvat saumattomasti ja eri liikkumisvaihtoehdot ovat helposti saatavilla ja yhdisteltävissä. Yhdessä tämä luo pohjan sujuvalle, turvalliselle ja kestävästi toimivalle liikennejärjestelmälle, joka palvelee niin kansalaisia kuin elinkeinoelämää.
Lue alta tiivistelmä ja lausunto kokonaisuudessaan.
Tiivistelmä ITS Finlandin lausunnosta
Älykkään liikenteen verkosto ITS Finland ry kiittää mahdollisuudesta lausua valtakunnallisen liikennejärjestelmän kehittämisestä ja korostaa digitalisaation keskeistä roolia sen tavoitteiden edistämisessä. Strategiset linjaukset tunnistavat digitalisaation merkityksen, mutta niitä tulisi vahvistaa etenkin liikennejärjestelmän toimivuuden, turvallisuuden ja kestävyyden osalta. Digitalisaatio ja datapohjaiset ratkaisut mahdollistavat ennakoivan ja tehokkaan liikenteenhallinnan, sujuvat matka- ja kuljetusketjut sekä turvallisuuden parantamisen kehittyneiden teknologioiden avulla. Lisäksi kestävä liikennejärjestelmä edellyttää älykkäiden latausratkaisujen ja resurssitehokkuuden huomioimista.
Toimenpideohjelma on monipuolinen ja sisältää hyvin digitalisaation ja liikennepalveluiden kehittämisen, mutta sen kunnianhimoa ja toteutusta tulisi vahvistaa. Liikennejärjestelmän vision vuoteen 2050 tulisi olla rohkeampi, painottaen digitalisaation, automaation ja kiertotalouden roolia sekä kaupunkien kestävää liikkumista. Rahoituksen osalta haasteena on se, että perinteinen väyläinfra saa edelleen suurimman osan varoista, kun taas digitalisaation, kestävyyden ja liikennepalveluiden kehittäminen jää vähäiselle huomiolle. Erityisesti kaupunkien ja kaupunkiseutujen rahoituksen leikkaukset voivat heikentää kestävän liikenteen edistämistä.
Vaikutusarviointi perustuu laadullisiin tarkasteluihin, ja sen selkeyttä voisi parantaa lisäämällä kvantitatiivisia mittareita ja hyödyntämällä paremmin modernia data-analytiikkaa ja simulointia. Myös markkinoiden toimivuutta ja lainsäädännön kehitystarpeita tulisi arvioida pitkäjänteisesti. ITS Finland ry korostaa, että älykkään ja kestävän liikenteen ratkaisut tulee integroida entistä vahvemmin sekä kehittämisinvestointeihin että perusväylänpitoon, jotta liikennejärjestelmän tehokkuus, tuottavuus ja kestävyys voidaan turvata. Nyt tarvitaan strategisten linjausten lisäksi konkreettisia tekoja ja rahoituspäätöksiä digitalisaation mahdollisuuksien täysimääräiseksi hyödyntämiseksi.
Tämä on tekoälyn avulla tuotettu, ITS Finlandin tarkastama tiivistelmä.