ITS Finland delegaatio liikematkalla Yhdistyneessä kuningaskunnassa

Suomi, Blogi, Yleinen

Suomalaisista ja virolaisista älyliikennealan yrityksistä koostuva valtuuskunta suuntasi liikematkalle Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Matkan tavoitteena oli edistää yhteistyötä, tutkia markkinamahdollisuuksia ja vahvistaa ja luoda uusia kumppanuuksia Britannian liikennealan sidosryhmien kanssa kestävän liikkumisen alalla.

Viime viikolla (3.-6.3.2025) suomalaisista ja virolaisista älyliikennealan yrityksistä koostuva valtuuskunta suuntasi liikematkalle Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Matkan tavoitteena oli edistää yhteistyötä, tutkia markkinamahdollisuuksia ja vahvistaa ja luoda uusia kumppanuuksia Britannian liikennealan sidosryhmien kanssa kestävän liikkumisen alalla.

Lähtökohdat ja yhteistyön merkitys

Ennen matkaa ITS yhdistysten toiminnajohtajat korostivat vierailun strategista merkitystä. Max Sugarman, Intelligent Transport Systems UK, painotti tiedonvaihdon arvoa Suomen, Viron ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä erityisesti datalähtöisten liikenneverkostojen, logistiikan tehokkuuden ja älykkäiden liikkumisratkaisujen osalta.

ITS Estoniasta Lili Kuusk kuvaili matkaa erinomaisena tilaisuutena esitellä virolaisia ja suomalaisia innovaatioita Britannian markkinoilla. ITS Finlandista Marko Forsblom puolestaan korosti kumppanuuksien merkitystä ja suomalaisten sekä virolaisten yritysten kykyä vastata Britannian liikenne- ja liikkumissektorin tarpeisiin.

Päivä 1: Valmennusta ja markkinavalmistautumista

Päivä alkoi Viron suurlähettilään Viljar Lubin tervetulopuheella Viron Lontoon suurlähetystössä, jossa workshop pidettiin. Tarjolla oli eksklusiivinen työpaja, jossa osallistujat saivat Britannian markkinoille räätälöityä myyntikoulutusta kokeneen valmentajan Ashley Wardin johdolla. Koulutus keskittyi pitchaukseen, esiintymistaitoihin, tarinankerrontaan ja tunnesiteen luomiseen kohdeyleisön kanssa.

Päivä 2: Interchange 24 – ITS UK ja verkostoituminen

Matka jatkui Manchesteriin, jossa valtuuskunta osallistui ITS UK:n vuosikonferenssiin Interchange 25 -tapahtumassa. Tämä tarjosi erinomaisen tilaisuuden suomalaisille ja virolaisille yrityksille verkostoitua, esitellä osaamistaan ja kartoittaa liiketoimintamahdollisuuksia. ITS UK:n toimitusjohtaja Max Sugarman kuvaili delegaation vierailua merkittäväksi mahdollisuudeksi maiden väliseen tiedonvaihtoon ja yhteistyöhön.
Lue Highway News sivuilta juttu delegaatiosta >>

Päivä 3: Verkostoitumisaamiainen

Päivä alkoi aamiaistilaisuudella, jonne oli kutsuttu virolaisten ja suomalaiseten lisäksi Interchange messuilla olevia organisaatioita. Tapahtuma tarjosi arvokkaita keskusteluja ja yritysesittelyjä.

Tämän jälkeen oli hetki aikaa vielä kierrellä messuilla, jonka jälkeen siirryttiin junalla takaisin Lontooseen.

Päivä 3: Suurlähettilään vastaanotto

Yksi matkan kohokohdista oli illalla Suomen suurlähettilään residenssisä järjestetty älyliikenteen ja kestävän teknologian verkostoitumisvastaanotto. Tilaisuuden isäntä suurlähettiläs Jukka Siukosaari piti inspiroivan puheen korostaen maiden välistä yhteistyötä. Viron suurlähettiläs Viljar Lubi täydensi puheenvuoroaan rohkaisemalla syvempiä kumppanuuksia. Tämän jälkee Sanni Remonen ITS Finland sekä Lili Kuusk esittelivät delegaatioon osallistuneet yritykset, jotka pitivät lyhyet pitchaukset yleisölle. Tilaisuus oli menestys, sillä se toi yhteen merkittäviä alan toimijoita ja loi uusia mahdollisuuksia yhteistyölle.

Päivä 4: Vierailut älyliikenteen innovaatiokeskuksiin

Matkan viimeisenä päivänä delegaatio vieraili Connected Places Catapult ja Smart Mobility Living Lab: London -kohteissa. Vierailut tarjosivat ainutlaatuisen katsauksen Britannian älyliikenneinnovaatioihin. Osallistujat pääsivät tutustumaan uusimpiin hankkeisiin ja keskustelemaan sekä verkostoitumaan alan asiantuntijoiden kanssa.

Yhteenveto ja tulevaisuuden näkymät

Matkan päättyessä on hyvä pysähtyä pohtimaan sen merkitystä. Vierailu tarjosi monipuolista oppia, markkinanäkemyksiä ja yhteistyömahdollisuuksia. Keskustelut käsittelivät muun muassa MaaS-palveluita (Mobility as a Service), tekoälyä hyödyntäviä liikenneteknologioita ja dataohjattua liikenteenhallintaa, mikä osoittaa yhteistyöpotentiaalin olevan erittäin vahva Suomen, Viron ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä.

Erityinen kiitos kaikille yhteistyökumppaneille, jotka tekivät vierailusta onnistuneen:

  • ITS UK ja Max Sugarman lämpimästä vastaanotosta
  • Suomen suurlähetystö Lontoossa ja suurlähettiläs Jukka Siukosaari vieraanvaraisuudesta ja henkilökunta etenkin Tuomas Arvonen, Perry Le Dain ja Markus Hippi
  • Viron suurlähetystö Isossa-Britanniassa ja suurlähettiläs Viljar Lubi sekä henkilökunta ja varsinkin Kristi Torim tuesta
  • Europartnerships Ltd, Mark Dodsworth ja Petra Riemenschneider tiimeineenhuolenpidosta ja kontaktoinneista
  • Interchange Manchester ja Andrew Dowding isännöinnistä
  • Ashley Ward inspiroivasta koulutuksesta
  • Smart Mobility Living Lab ja Connected Places Catapult ainutlaatuisista näkemyksistä älyliikenteen tulevaisuudesta
  • ITS Estonia Lili Kuusak, Estonian ICT Cluster at ITL Estonia Jana Silaškova ja Elena Kirt

Erityiskiitos myös matkaan osallistuneille suomalaisille yrityksille:

  • Fintraffic, Kimmo Ylisiurunen
  • Relesoft Oy, Markus Melander
  • Ramboll, Jukkis Pitkänen
  • ScanwAi, Olli Tannerkoski, Juha Rytkönen
  • Vamos Ecosystem, Tuulia Haveri
  • Vinka Oy, Peitsa Turvanen

Sekä virolaisille yrityksille:

  • Aktors, Kedi Välba
  • Auve Tech, Johannes Mossov
  • FleetGuru, Sven Aulik
  • Nortal, John Cheal

Kiitämme yrityksiä aktiivisesta osallistumisesta ja panostuksesta verkostoitumiseen matkan aikana!

Lisäksi suuri kiitos FINEST-hanketiimille, Europartnershipsille sekä kumppaneillemme Business Finlandista ja Enterprise Estonialle. Etenkin kiitos Interreg Central Baltic -ohjelmalle, joka mahdollisti matkan.

Tämä vierailu on vasta alku, ja odotamme innolla keskustelujen jatkamista, kumppanuuksien vahvistamista ja uusien innovaatioiden edistämistä ITS-sektorilla. Yhteistyö jatkuu – pysykää kuulolla!

Kiitos ja kumarrus.

Alex Gyllenbögel
ITS Finland

Nostot UK markkinasta

Transport Technology -puitesopimus

Puitesopimusten kautta tehtyjen hankintojen määrä on noussut räjähdysmäisesti Isossa-Britanniassa ja ne kattavat jo neljäsosan kaikista hankinnoista. Siksi liikennealan yritysten kannattaa huomioida Ison-Britannian hankintaviranomaisen (Crown Commercial Services eli CCS) suunnittelema uusi liikenneteknologiaan keskittyvä, noin £4 miljardin arvoinen puitesopimus. CCS vastaanottaa sopimukseen haluavien toimijoiden hakemuksia aikaisintaan huhtikuussa 2025 ja sopimus astuu voimaan tämän vuoden lopulla. Puitesopimus kattaa liikenteen asiantuntijapalveluita kuten liikenteen datapalvelut, pysäköinninhallinta, ympäristöasioiden seuranta ja ilmastokestävyys, sähköautoinfrastruktuuri ja muut järjestelmät ja infrastruktuuri.

Manchester

Interchange 25 tapahtuman isäntäkaupunki Manchester on Englannin vauhdikkaimmin kasvava ja eniten ulkomaisia investointeja keräävä talousalue. Se on myös havahtunut kasvua jarruttavan, Eurooppalaisia verrokkikaupunkejaan heikomman, liikennejärjestelmänsä ongelmallisuuteen, mikä lupaa investointeja liikennesektorille ja mahdollisuuksia alan yrityksille. Investointeja voidaan odottaa esimerkiksi integroidun liikennejärjestelmän mahdollistavaan teknologiaan, joukkoliikennehubeihin ja niiden esteettömyyteen, ilmanlaatuun ja liikenneturvallisuuteen. Tällä hetkellä toimittajia etsitään mm. siltojen hallintajärjestelmälle ja matkalipputeknologiaan.

Muut Pohjois-Englannin paikallishallinnot

Julkisiin hankintoihin käytetystä kokonaissummasta yli kolmasosa tulee Isossa-Britanniassa paikallishallinnoilta (Local Councils). Manchesterin lisäksi muut Pohjois-Englannin paikallishallinnot investoivat aktiivisesti liikennesektorille. £36 miljardin rahoituspaketti ”Network North” tukee alueen kehitystä. Juuri tällä hetkellä toimittajia etsitään esimerkiksi liikenteen hallinnan tietojärjestelmille West Yorkshiressa ja Warringtonissa. Myös esimerkiksi Lancashiren suunnittelema 13 miljoonan innovaatiokeskus ja North Lincolnshiren 15 miljardin investointeja tavoitteleva tekoälykeskus voivat tarjota kiinnostavia mahdollisuuksia älyliikennealan yrityksille.

Aaro Valtonen
ITS Finland

Jaa sivu eteenpäin

Lisää kirjoituksia