ITS Finlandin vierailu Norjaan: Yhteistyön voima

Suomi, Uutinen, Yleinen

Viime vuosina ITS Finland on tehnyt tiivistä yhteistyötä ITS Nordic+ -verkoston kanssa, jossa ITS Norway on ollut sekä kumppanina että haastajana.

Viime vuosina ITS Finland on tehnyt tiivistä yhteistyötä ITS Nordic+ -verkoston kanssa, jossa ITS Norway on ollut sekä kumppanina että haastajana. Olemme yhdessä seuranneet maailmanlaajuisia liikkumisen ja liikenteen kehityssuuntia, ja oli vihdoin aika vierailla naapurissamme tutustumassa heidän saavutuksiinsa ja tulevaisuuden suunnitelmiinsa.

Yhteinen Visio ja Tavoitteet

Yleisesti ottaen tavoitteemme ja painopisteemme ovat hyvin samansuuntaisia. Vaikka kahdessa päivässä ei voida vetää radikaaleja johtopäätöksiä, on selvää, että Norjassa pyritään kunnianhimoisesti tavoitteisiin, erityisesti päästövähennyksissä. Yli 90 % uusista autoista on sähköautoja, mutta vaikuttavinta oli meriliikenteen sähköistyminen. Suurten autolauttojen muuntaminen sähköisiksi, niiden automatisointi ja latausjärjestelmät tekivät suuren vaikutuksen. Erityisesti laivakapteenin selkeä viesti sähkölauttojen ylivoimaisuudesta jäi mieleen. Automaatio toimii käytännössä, ja ison aluksen ohjaaminen vaati vain muutaman napin painalluksen.

Haasteiden Ratkaiseminen

Norja on tunnistanut liikenteen sähköistämisen haasteet verotuksen ja rahoituksen osalta ja ottanut käyttöön tiemaksuja ja tienkäyttäjämaksuja näiden haasteiden ratkaisemiseksi. Nämä toimet ovat tehokkaita ja tuovat rahoitusta paikallisiin tarkoituksiin. Tienkäyttäjämaksujen pilottihankkeet etenevät, mikä osoittaa, että teknologia on mahdollisuus, ei este.

Kansallinen Automaatiostrategia

Norjan kansallinen automaatiostrategia on juuri valmistunut ja on nyt ministeriön käsittelyssä. Samanaikaisesti Norjan suurin joukkoliikenneoperaattori, Ruter, on käynnistänyt automaattisten ajoneuvojen pilottihankkeen Oslon Grorud Valley -esikaupunkialueella. Alkuvaiheessa mukana on 15 ajoneuvoa, ja vuoden loppuun mennessä pyritään siirtymään täysimittaiseen operointiin. Tässä kolmivuotisessa hankkeessa testataan autonomisia ajoneuvoja, joiden tavoitteena on toimia ilman turvakuskia.

Hankkeen päämääränä on parantaa liikennevaihtoehtoja ja vähentää liikenneruuhkia autonomisen teknologian avulla. Grorud Valleyssa ajoneuvot toimivat joustavana ja jaettuna tilauspalveluna, täydentäen alueen jo olemassa olevaa korkeakapasiteettista julkista liikennettä. Matkat tilataan sovelluksen kautta, mikä mahdollistaa matkustajille vapauden valita nouto- ja jättöpaikat. Tämä kehitys on ehdottomasti seuraamisen arvoinen.

Esteiden Voittaminen

Vaikka Norjassa on kuulemma poliittisia haasteita, suunta vaikuttaa selkeältä: liikennesektorin päästöt aiotaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Siltojen rakentaminen—sekä kirjaimellisesti että kuvainnollisesti—vahvistaa Pohjoismaiden infrastruktuuria, joka vaikuttaa sekä siviili- että sotilaskuljetuksiin. Ymmärtämällä paremmin sähköistämistä, automaatiota, digitalisaatiota ja datastandardeja, olemme askeleen lähempänä vahvaa ja kestävää kuljetusverkkoa sekä maalla että merellä.

Kiitokset ja Verkostoituminen

Kiitämme asiantuntijoita, joilta saimme oppia ja joiden kanssa keskustelimme. Mukaan lukien saimme nauttia älyliikenteen asiantuntijoiden esityksistä :

Yhteistyön Kulttuuri

Opintomatkamme korostaa avoimen dialogin ja aktiivisen osallistumisen merkitystä yhteisen visiomme saavuttamisessa. Yhdessä voimme edistää innovaatioita, parantaa infrastruktuuriamme ja rakentaa kestävää, jaettua ja tehokasta liikkumista ja kuljetusta.

Ikimuistoinen Ilta Suomen Suurlähetystössä

ITS Finlandilla oli ilo osallistua juhlalliseen tilaisuuteen Suomen suurlähetystössä Oslossa 5. kesäkuuta 2024. Ilta tarjosi osallistujille mahdollisuuden syventyä merkityksellisiin keskusteluihin ja solmia uusia yhteyksiä. Tapahtuman avasi Suomen Norjan-suurlähettiläs Teemu Tanner, joka korosti pohjoismaisen yhteistyön tärkeyttä kestävän liikenteen ja liikkumisen tulevaisuuden rakentamisessa. Erityiskiitokset Katja Eriksenille ja Kaisa Nikkaselle Business Finlandista sekä Jenny Simonsenille ITS Norway ja Marko Forsblomille ITS Finland heidän inspiroivista esityksistään.

Illan kohokohta oli esittelyistunto, jossa osallistujat jakoivat organisaationsa esittelyt ja innovatiiviset ideansa, jota seurasi vilkas verkostoituminen.

Kiitos kaikille, jotka osallistuivat ja tekivät illasta unohtumattoman Solita, Forum Virium Helsinki, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom / Transport- och kommunikationsverket Traficom, ITS Norway, ITS Nordic+, ITS Finland, Business Finland, Innofreaks – the freaks who reinvented the box,Terrasolid, Finnpilot Pilotage Oy Ltd, Elinkeinoelämän keskusliitto EK – Confederation of Finnish Industries, DIMECC Oy, Business Tampere, VTT, FLOU, Tampereen kaupunki – City of Tampere. Solmitut yhteydet ja vaihdetut ideat luovat epäilemättä perustan rikkaalle yhteistyölle tulevaisuudessa.

Jatkamme väsymättä työtä todellisen yhteistyökulttuurin puolesta ja tiedon jakamista eri alojen välillä. Älä ole vieras, ole yhteydessä!

Jaa sivu eteenpäin

Lisää kirjoituksia