Women in ITS -verkostot edistävät älyliikennealan monimuotoisuutta maailmalla

Suomi, Blogi

Women in ITS -verkostot Euroopassa kokoavat yhteen älyliikenteen ammattilaisia sekä uusia kasvoja ja tarjoavat tilan matalan kynnyksen keskustelulle alan teemoista ja uramahdollisuuksista. ITS Finlandin by Women in ITS -foorumi kokoontui ensimmäistä kertaa tänä vuonna naistenpäivänä 8.3. seuraamaan yhdessä kansainvälisen Women in ITS -verkoston International Women’s Day -webinaaria Pasilassa järjestämässämme live-katsomossa. Yhdessä pääsimme kuulemaan terveisiä sisarverkostoiltamme…

Women in ITS -verkostot Euroopassa kokoavat yhteen älyliikenteen ammattilaisia sekä uusia kasvoja ja tarjoavat tilan matalan kynnyksen keskustelulle alan teemoista ja uramahdollisuuksista. ITS Finlandin by Women in ITS -foorumi kokoontui ensimmäistä kertaa tänä vuonna naistenpäivänä 8.3. seuraamaan yhdessä kansainvälisen Women in ITS -verkoston International Women’s Day -webinaaria Pasilassa järjestämässämme live-katsomossa.

Yhdessä pääsimme kuulemaan terveisiä sisarverkostoiltamme Iso-Britanniasta sekä Ruotsista. Jaoimme myös omia kokemuksiamme Suomessa syksyllä 2022 alkaneesta toiminnasta by Women in ITS -foorumin asiantuntijan Leila Lehtisen esittelemänä, sekä kerroimme Suomen suuntaviivoista älyliikenteen kehittämiseksi LVM:n yksikönjohtajan Saara Reinimäen esityksessä kansainväliselle webinaariyleisölle.

Miksi osallistua by Women in ITS -tapahtumiin Suomessa?

Lämminhenkisen tilaisuuden alkuun kävimme live-katsomon osallistujien kesken keskustelua siitä, mitä odotuksia ITS Finlandin verkostolla on by Women in ITS -toiminnalle. Yksi tärkeimmistä kysymyksistämme toiminnan kehittämiseksi oli tiedustella, mikä osallistujia houkuttelee mukaan tapahtumiin: ihmiset vai tapahtumien ammatillinen sisältö.

Travel Emission Insights by Telia, Suvi Valkama
Esittely ennen webinaaria: Travel Emission Insights by Telia, Suvi Valkama

Tapahtuman otannan perusteella sisältö koettiin tärkeäksi, mutta kohtaamisten merkitys tuli myös esille erityisesti fyysisissä tilaisuuksissa, sillä ammatillista sisältöä on laajasti tarjolla matalan kynnyksen webinaareissa, joissa uusiin ihmisiin tutustuminen on haastavampaa. Osallistujien monimuotoisuus tuli yhtä lailla esiin keskustelussa, mistä syystä tilaisuutemme ovat jatkossakin avoimia kaikille kiinnostuneille ja pyrimme tekemään tapahtumia myös englanniksi tarjotaksemme verkostoitumismahdollisuuksia myös muuta kuin suomen kieltä puhuville.

Women in ITS -verkostot maailmalla

Mitä Women in ITS -verkostot maailmalla edustavat ja millaista toiminta Suomen ulkopuolella? Iso-Britannia esityksessä saimme kuulla WITS-verkoston tavoitteista, joita ovat muun muassa monimuotoisen yhteisön rakentaminen miesvaltaiseen ITS-yhteisöön sekä naisten ja muiden aliedustettujen ryhmien kannustamisen osallistumaan ja kehittämään uraansa ITS-alalla. Työtä tehdään niin tapahtumien kuin WITS-yhteisön uutiskirjeen muodoissa. Samat tavoitteet jakoi myös ruotsalainen KITS (kvinnor inom ITS) verkoston toiminnasta kertovassa esityksessään.

KITS-verkoston toisessa esityksessä kuulimme myös mielenkiintoisia tutkimustuloksia liittyen alan sukupuolten jakaumaan sekä erilaiseen liikennekäyttäytymiseen. Miehet ja naiset tekevät keskimäärin yhtä paljon matkoja, mutta liikkumistavat eriävät toisistaan: Ruotsissa miehet muun muassa tekevät 44 % pidempiä matkoja yksityisautoilla kuin naiset, kun taas naisten matkat koostuvat useammin useaa liikennevälinettä yhdistävistä matkaketjuista, joissa on mukana myös kestäviä liikkumisen muotoja.

Tästä syystä on tärkeää, eri sukupuolet ovat edustettuna myös liikenteen suunnittelussa. Kuten Leila Lehtinen esityksessään summasi, jotta sukupuolten edustus alalla ja erityisesti päättävissä asemissa tasoittuu, on alalle houkuteltava monimuotoisesti nuoria uraansa aloittavia ammattilaisia. Suomen by Women in ITS -toiminnalla pyrimme luomaan mahdollisuuksia tällä saralla tarjoamalla matalan kynnyksen foorumin sekä uraansa aloittaville että kokeneemmille ammattilaisille tavata toisiaan sekä kuulla inspiroivia näkökulmia ja samaistuttavia uratarinoita kestävän ja älykkään liikenteen alalta.

Sanni Remonen
ITS Finland

Jaa sivu eteenpäin

Lisää kirjoituksia

Uutinen

Intertraffic Amsterdam 2024

Viikko Intertraffic Amsterdamiin Intertraffic Amsterdam on kansainvälinen foorumi kaikille liikenneteknologian ammattilaisille maailmanlaajuisesti. Yli 900 näytteilleasettajaa yli 100 maasta tarjoaa kattavan katsauksen uusimpiin suuntauksiin ja kehitykseen. ITS Finland yhdessä ITS Nordic+ kanssa osallistuvat tapahtumaan yhteisosastolla ITS Nationlasin alla. ITS Nationals tuo yhteen kymmenen maata Euroopasta. ITS Finlandin alla osastolle numero 02.308 osallistuu 8 jäsentämme; Finntraffic, Forum […]
Lausunnot

Älykkään liikenteen verkosto ITS Finlandin lausunto-Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi liikennevakuutuslain, Liikennevakuutuskeskuksesta annetun lain ja vakuutusyhtiölain muuttamisesta 

Älykkään liikenteen verkosto ITS Finlandin lausunto koskien hallituksen esitystä eduskunnalle laeiksi liikennevakuutuslain, Liikennevakuutuskeskuksesta annetun lain ja vakuutusyhtiölain muuttamisesta   ITS Finland toimii digitaalisen liikenteen ja kuljetuksen kehittämisen yhteistyöfoorumina kooten hallinnon, tutkimuksen ja elinkeinoelämän toimijat yhteen. ITS Finland on voittoa tavoittelematon asiantuntijaverkosto, johon kuuluu yli 100 jäsenorganisaatiota, joissa työskentelee yli 30 000 työntekijää. Yhdistyksen tavoitteena on edistää […]
Blogi

Pro gradu -tutkielma älykkään liikenteen mahdollisuuksista ja haasteista Suomen kunnissa

Blogikirjoitus älykkääseen liikenteeseen liittyvästä pro gradu -tutkielmasta, jonka on tehnyt tuotantotalouden ekonomi Aukusti Perttula.