Syysseminaarin tunnelmat ja esitykset

Vuoden 2019 Syysseminaarin teema ”Työllisyyttä ja kilpailukykyä älykkäästä liikenteestä” keräsi liikenne- ja viestintäministeriön Sonckin salin jälleen täyteen kiinnostunutta ja keskustelevaa yleisöä.

Seminaarin alkuun saimme liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin ajankohtaispuheenvuoron, jossa käsiteltiin tiedon ja digitalisaation merkitystä niin henkilöliikenteen kuin logistiikan näkökulmista. Ministeri toi esille myös ekosysteemisen lähestymistavan mukanaan tuomia mahdollisuuksia niin uudenlaiselle arvonluonnille kuin liiketoiminnalle ja sitä kautta viennille. ”Samalla meidän on huolehdittava, että uusia tietoa hyödyntäviä digitaalisia ratkaisuja otetaan käyttöön sosiaalisesti kestävällä tavalla”, ministeri Marin painotti.

Ministeri valotti myös 12-vuotisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelua. Liikennejärjestelmäsuunnitelmassa käsitellään liikenneverkon lisäksi myös liikennejärjestelmää tukevia toimintoja, kuten viestintäverkkoja, liikenteen ohjausta ja palveluita sekä tiedon hyödyntämistä. Logistiikan ja liikkumisen digitalisaation päästövähennyspotentiaali oli myös esillä.

Ministerin koko puheenvuoro on luettavissa täältä.

Ministerin puheenvuoron jälkeen jatkettiin monipuolisilla valtionhallinnon, tutkimuksen ja yrityskentän edustajien puheenvuoroilla, joissa käsiteltiin mm. liikenteen ekosysteemien potentiaalia ja kehittämistä veturiyritysten vedolla, avaruusdatan hyödyntämistä, alan osaamisen kasvattamista ja autoteollisuuden näkymiä. ITS Finlandin uudet jäsenet Amazon Web Services, Bitfactor ja Deal Comp esittelivät myös  lukuisia älykkäitä ratkaisujaan.

Älykkään ja puhtaan liikenteen ja liikkumisen markkinoilla on huomattavaa vientipotentiaalia suomalaiselle osaamiselle ja toimialan yhteistyöllä ja ekosysteemikehityksellä se voidaan myös hyödyntää.

Eli samalla, kun tavoitteenamme on liikennesektorin hiilijalanjäljen minimointi, pyrimme maksimoimaan hiilikädenjälkeämme.

Kiitokset kaikille esiintyjille sekä osallistujille!

Päivän esitykset löytyvät alta:

Kasvuekosysteemit viennin vetureiksi, teollisuusneuvos Sampsa Nissinen, työ- ja elinkeinoministeriö

Avaruusdata älyliikenteen kasvun vauhdittajana, johtaja, Digital Economy, Heidi Kuusniemi, Vaasan yliopisto

Askellus kohti liikenteenhallinnan voittajaekosysteemiä, ekosysteemi- ja innovaatiojohtaja Janne Lautanala, Traffic Management Finland Group

Valmet Automotive, autoteollisuudella Suomeen vientiä ja työpaikkoja, viestintäpäällikkö Mikael Mäki, Valmet Automotive

Osaaminen edellytyksenä älyliikenteen kehitykselle – työtä ja kasvua, Vice President, Transportation, Sami Mikkonen, CGI

Innovation and scalability with AWS, ratkaisuarkkitehti, Marcel Van Der Vliet, Amazon Web Services

Bitfactor – vaikuttavaa ja vastuullista suunnittelua, SVP, Marketing & Sales, Kimmo Heikkilä, Bitfactor

Logistiikan ja julkisen liikenteen uudet ratkaisut, markkinointi- ja myyntijohtaja Jukka Alhonen, Deal Comp