Verkostopäivä 20.8.2020 – tunnelmat ja esitykset

Päiväys ja aika
Date(s) - 20.08.2020
Koko päivä

Kategoriat Ei Kategoriat


Verkostopäivän teemana tulevaisuus 

Vuoden 2020 verkostopäivä pidettiin poikkeuksellisissa oloissa ennätyksellisen osallistujamäärän kanssa. Verkossa esityksiä seurasi kaikkineen lähes kolmesataa liikkumisen tulevaisuudesta kiinnostunutta ja paikan päällä oli juuri sen verran osallistujia, että saatiin pidettyä seminaariesiintyjät skarppeina ja keskustelu vilkkaana.

Itse seminaarissa keskityimme tulevaisuuteen teemalla ”Digitaalinen tulevaisuus liikuttaa”. Tulevaisuusteema on tietysti aina mielenkiintoinen, ja nyt liikennealan tulevaisuus kiinnostaa vielä erityisesti, kun työn alla on ensimmäinen valtakunnallinen 12-vuotinen liikennejärjestelmäsuunnitelman laatiminen. Seminaarin esitykset osoittivatkin erinomaisesti, että tulevaisuus tulee olemaan varmasti erilainen kuin nykyisyys, menneisyydestä puhumattakaan.

Seminaarin alkuun kuulimme erinomaisen mielenkiintoisen Cristina Anderssonin puheenvuoron robotiikan, tekoälyn ja kvanttiteknologioista. Cristinan puheenvuorosta kävi erinomaisesti esille se tosiasia, että tulevaisuuden teknologiat ovat jo täällä, ja niiden kehityksessä pitää olla aktiivinen eli jos et ole mukana, olet ulkona – nyt ja tulevaisuudessa. Lisää kvanttiteknologiasta voit lukea Cristinan kesäkuussa julkaistusta artikkelista.

Avauspuheenvuoron jälkeen jatkettiin monipuolisilla valtionhallinnon, kaupunkisektorin, tutkimuksen ja yrityskentän edustajien puheenvuoroilla, joissa käsiteltiin mm. kyberturvallisuuden ajankohtaisia teemoja ja kybersäätä, autoalan tulevaisuuden näkymiä sekä autokaupan että autoteollisuuden näkökulmista, verkkoruokakaupan koronaloikkaa ja kehitysnäkymiä sekä Helsingin kaupungin skenaarioityön tuloksia liikenteen vaihtoehtoisista tulevaisuuskuvista. Viimeisenä varsinaisena esityyksenä saimme kuulla valtiovarainministeriön Aurora-AI -tekoälyhankkeen kuulumisia tekoälyn mahdollisuuksista erityisesti Turun kaupungin casejen kautta. Ja lopuksi saimme vielä kuulla liikenne- ja viestintäministeriön Maria Rautavirran yhteenvedon ja kommenttipuheenvuoron päivän annista. Suomi on hyvin asemoitunut liikkumisen tulevaisuuden ratkaisujen kehittämisessä ja meillä on erinomaiset mahdollisuudet hyödyntää tutkimus- ja teknologiaosaamistamme tulevaisuuden ratkaisujen kehittämisessä. Älykkään ja puhtaan liikenteen ja liikkumisen markkinoilla on huomattavaa vientipotentiaalia suomalaiselle osaamiselle ja toimialan yhteistyöllä ja ekosysteemikehityksellä se voidaan myös hyödyntää. Eli samalla, kun tavoitteenamme on liikennesektorin hiilijalanjäljen minimointi, pyrimme maksimoimaan hiilikädenjälkeämme.

Koko seminaari on katsottavissa osoitteessa: https://www.webcasting.fi/its-finland/R9it1Xju/

Kiitokset kaikille esiintyjille sekä osallistujille!

Päivän esitykset löytyvät alta: