Liikenteen henkilötieto ja tietosuoja keskustelutilaisuus

Suomi, Uutinen

  ITS Finland järjesti liikenne ja tietosuoja tilaisuuden 1.2.2023 (KUTSU pdf), Oikeusministeriön tiloissa, Julkisuus -salissa Eteläesplanadilla. Liikennealalla data ja digitalisaatio ovat nykyään huomattavassa roolissa kaikessa tekemisessä. Data ja digitalisaatio näkyvät kaikissa alan ohjelmissa, strategioissa ja lainsäädäntöhankkeissa, ne ovat keskeisiä rakennuselementtejä uusissa palveluissa ja liiketoimintamalleissa, ja ne ovat läsnä tavalla tai toisella myös kaikkien liikkujien arjessa,…

ITS Finland Liikenteen data ja tietosuoja tilaisuus

 

ITS Finland järjesti liikenne ja tietosuoja tilaisuuden 1.2.2023 (KUTSU pdf), Oikeusministeriön tiloissa, Julkisuus -salissa Eteläesplanadilla.

Liikennealalla data ja digitalisaatio ovat nykyään huomattavassa roolissa kaikessa tekemisessä. Data ja digitalisaatio näkyvät kaikissa alan ohjelmissa, strategioissa ja lainsäädäntöhankkeissa, ne ovat keskeisiä rakennuselementtejä uusissa palveluissa ja liiketoimintamalleissa, ja ne ovat läsnä tavalla tai toisella myös kaikkien liikkujien arjessa, kaikissa eri kulkumuodoissa.

Yleinen tietosuoja-asetus eli GDPR tuli sovellettavaksi kaikissa EU-maissa keväällä 2018. Uudistuksen tavoitteena oli muun muassa parantaa henkilötietojen suojaa, vastata uusiin digitalisaatioon liittyviin tietosuojakysymyksiin ja edistää digitaalisten sisämarkkinoiden kehittymistä.

Liikenteen palvelujen kehityksessä suunta on kohti yhä räätälöidympiä palvelutuotteita, joissa yhdistetään asiakaskohtaisia tietoja ja palvelun tarjoamiseen liittyviä oleellisia tietoja, kuten tunnistautumis-, maksu- ja paikkatietoja.

Keskustelutilaisuuden tavoitteena on lisätä toimijoiden ymmärrystä tietosuojaan liittyvistä velvollisuuksista ja mahdollisuuksista palvelukehityksessä.

Keskustelutilaisuuden puheenjohtajana toimi tietoliiketoimintayksikön johtaja Maria Rautavirta, liikenne- ja viestintäministeriöstä ja sihteerinä toimi, Marko Forsblom, ITS Finland ry:stä.

Tapahtuman asiantuntevasta alustuksista vastasivat alla olevan agendan mukaan puhujat ja heidän esitykset löydät alta. Huom! Esityksen otsikossa on linkki pdf:ään.

Alustukset:

Liikenteen datakysymykset – iso kuva ja eurooppalainen sääntelykehys(pdf)

  • Erityisasiantuntija Noora Lähde, liikenne-ja viestintäministeriö

 

Tietosuoja käytännössä – uusimpia ratkaisuja ja niiden taustaa(pdf)

  • Meeri Blomberg, ylitarkastaja Tietosuojavaltuutetun toimisto

 

Tietosuoja ja tietojärjestelmät – tunne omat järjestelmäsi(pdf)

  • Timo Simell, projektipäällikkö,TIEKE ry

 

Datan monet mahdollisuudet(pdf)

  • Ari Ilonen, puheenjohtaja, Autovuokraamoliitto

 

Asiakastieto ja liiketoiminta(pdf)

  • Otto Ketonen,asiantuntija, 24RentOy

 

Kaupunkien älyliikennekokeilujen tietosuojahaasteet(pdf)

  • Sami Sahala, johtava asiantuntija, Forum Virium Helsinki

 

Alustusten jälkeen käytiin paikalla olijoiden kanssa pyöreän pöydän keskustelu, jossa huomioitiin kysymykset ja kommentit alustuksiin liittyen sekä sovittiin jatkotoimenpiteenä ”tietosuoja ja liikenne” -työryhmän perustamisesta.

 
Jaa sivu eteenpäin

Lisää kirjoituksia