Finnish-Estonian Business Forum

Suomi, Yleinen

Suomen ja Viron välisellä yhteistyöllä on tärkeä rooli liikkuvuuden ja logistiikan digitalisaation edistämisessä. ITS Estonia ja ITS Finland -yhdistykset järjestivät yhdessä kaupunkien sekä julkisen ja yksityisen sektorin kanssa yhteistyö- ja yritysfoorumin. Kaksipäiväinen tapahtuma toi yhteen Virolaiset ja Suomalaiset liikenteen, liikkumisen ja logistiikan palveluntarjoajat ja viranomaiset keskustelemaan yhteistyöstä. Ensimmäisenä päivänä torstaina 30. maaliskuuta järjestettiin seminaari kuvankauniissa…

Finnish-Estonian Collaboration and Business Forum

Suomen ja Viron välisellä yhteistyöllä on tärkeä rooli liikkuvuuden ja logistiikan digitalisaation edistämisessä. ITS Estonia ja ITS Finland -yhdistykset järjestivät yhdessä kaupunkien sekä julkisen ja yksityisen sektorin kanssa yhteistyö- ja yritysfoorumin.

Kaksipäiväinen tapahtuma toi yhteen Virolaiset ja Suomalaiset liikenteen, liikkumisen ja logistiikan palveluntarjoajat ja viranomaiset keskustelemaan yhteistyöstä. Ensimmäisenä päivänä torstaina 30. maaliskuuta järjestettiin seminaari kuvankauniissa Viron suurlähetystössä Kaivopuistossa. Perjantaina 31. maaliskuuta olimme Pohjoismaiden johtavan startup-kampuksen Maria 01 tiloissa.

Tapahtuman osallistujat saivat nauttia asiantuntevista esityksistä, joissa keskityttiin asiantuntevasti aiheisiin, kuten digitalisaatioon liikenteessä ja älykkäiden liikennejärjestelmien käyttöön liikkuvuuden ja turvallisuuden parantamiseksi.

Kaiken kaikkiaan suomalais-virolainen yhteistyö- ja lyritysfoorumi oli onnistunut tapahtuma, joka toi yhteen yrityksiä ja asiantuntijoita molemmista maista kartoittamaan yhteistyömahdollisuuksia ja vaihtamaan tietoa älykkään liikenteen alalla. Tapahtuma tarjosi yrityksille foorumin verkostoitua, jakaa ajatuksia ja oppia toisiltaan, mikä viime kädessä auttaa edistämään innovointia ja edistystä alalla.

Viron Suurlähetystö

Ensimmäinen päivä ”Smartly together towards sustainable mobility” Viron Suurlähetystö

Tapahtuman moderaattorina toimi ITS Estonia, CEO, Maarja Rannama. Seminaarin avauspuheen vuoron piti Viron Suurlähettiläs H.E. Mr Sven Sakkov. Hän pureutui Suomen tulevaan NATO jäsenyyteen ja toivotti kaikki tervetulleeksi tapahtumaan.

Seuraavaksi lauteille asteli tapahtuman järjestävien tahojen ITS Finlandin hallituksen puheenjohtaja, Karri Salminen ja ITS Estonian hallituksen puheenjohtaja, Argo Verk.
Esityksen otsikossa on linkki pdf:ään.

 

Overview of the national strategies on smart and sustainable mobility in Finland and Estonia

Laura Eiro, Director General of the Data, Safety and Security Department, Ministry of Transport and Communications of Finland – ”Finland’s recent strategic work on smart and sustainable mobility”.

Indrek Gailan, Head of Transport Development and Investments, Ministry of Economic Affairs and Communications of Estonia – ”Mobility in Estonia”.

Moving smartly towards sustainable mobility in the cities

Ville Lehmuskoski, Executive Director, Urban Environment Division, Helsinki City – ”Greetings from the city of Helsinki

Andres Harjo, Executive Director, Transport Department, Tallinn City – ”Moving smartly towards sustainable mobility in the cities – Tallinn

Mika Kulmala, project manager at Tampere City – ”Moving Smartly Towards Sustainable Mobility in the Cities – Tampere

Jaanus Tamm, mobility project manager at Tartu City Government – ”Smart way in mobility

Lehmuskoski-Harjo-Kulmala-Tamm

1 min pitching – round 1 & 2

Ennen taukoja tapahtumassa kuultiin, jokaisen osallistuneen tahon lyhyt ”hissipuheen” tyylinen esittely omasta osaamisesta ja tarjoamasta. Tämä esittely avasi hyvin tunnelmaa ja tauoilla keskustelu sekä verkostoituminen kävi vilkkaana. Tämä oli raikas tapa ristiinpölyttää osallistujia.

Digitalisation as a strategy tool

Argo Verk, Chairman of ITS Estonia, Ridango – “Mobility and digital society in Estonia”.
Kimmo Ylisiurunen, Business Development Manager at Ramboll -“ITS strategy planning case: city of Tampere”.

Argo Verk ja Kimmo Ylisiurunen

Smart traffic infrastructure and traffic management 

Janne Lautanala, Chief Ecosystem and Technology Officer at Finntraffic – ”Traffic Data Ecosystem Overview

Juho-Pekka Virtanen, Product Owner, Digital Twin, Forum Virium Helsinki – ”Mobility & urban digital twins – Is there a connection?

Raimond Nõugast, Chief Specialist of Traffic Devices, Traffic Control Department of Tallinn City – ”Road Traffic Control Centre

Janne Lautanala, Raimond Nõugast, Juho-Pekka Virtanen

Green transition and CO2 tracking

Sami Aherva, Director of Stara Logistics, Helsinki City – ”Green transition and CO2 tracking Retrofitting present fleet

Kimmo Lylykangas, professor of architecture and the head of the Academy of Architecture and Urban Studies at TalTech – ”TalTech GHG monitoring project

Kimmo Lylykangas ja Sami Aherva

Intelligent City Logistics

Gergely Horváth, Co-founder, Product Lead, LMAD  – “Last Mile Autonomous Delivery

Triin Sakermaa, project manager at Tallinn Strategy Center – “Innovative solutions in last mile deliveries in Tallinn Old Town”.

Gergely Horváth ja Triin Sakermaa

 

Toinen päivä alkoi vierailulla Fintrafficin tieliikennekeskuksessa

Tieliikennekeskuksen töihin kuuluvat tieliikenteen ajantasaisen tilannekuvan ylläpito, liikenteen ohjaaminen, liikennetiedottaminen sekä häiriönhallinta yhteistyössä viranomaisten kanssa. Älyliikenteen viimeisimmät digitaaliset innovaatiot ovat tieliikennekeskuksessa hyvässä käytössä ja mainittakoon hyvä palautekanava maanteiden ja rataverkon kunnosta sekä liikennetilanne palvelu. Fintrafficin esittelyn – Road Traffic Management Centre ammattitaidolla hoiti Jani Laiho, jolla oli hyvät asian tuntevat vastaukset kaikkiin kiperiinkin kysymyksiin liittyen liikenteen ohjaukseen.

Finttaffic tieliikennekeskus ITS Estonia ja Finland

Mobility Lab Helsinki

Tapahtuma Maria 01 Startup-keskittymässä torstaina  klo 13-15. Helsingin ytimessä entisen Maria sairaalan alueella on aloittanut toimintansa 2016 ja siitä tarkoitus kehittää Pohjois-Euroopan suurin kasvuyrityskampus.

Maria 01 keskus on jo nyt menestystarina. Maria 01 on yrittäjyysyhteisö, johon kuuluu yli 1400 jäsentä ja 180 start up-yritystä. Jäsenet saavat työtilojen lisäksi muun muassa oikeat työkalut, verkostot ja tietoa yrityksensä kehittämiseen ja kasvattamiseen.
Henri Kuusla, Networks Manager of Maria 01 Campus, Start-up Centeristä kertoi liikenteen kasvuyrityksien tilanteesta ja palveluista, joita Maria 01 tarjoaa.

Riikka Aaltonen, liikennesuunnittelija, HSL – ”Multimodaaliset palvelut nyt ja tulevaisuudessa”.

Sonja Malin, Helsinki Partners – ” Helsinki Partnersin palvelut”.

Juho Kostiainen, projektipäällikkö, Helsingin kaupunki – ”Yleiskatsaus Mobility Lab Helsinkiin”.

  • Uusien innovatiivisten ratkaisujen pilotointi kaupungissa
  • Älykkään kaupungin ratkaisut ja datan hyödyntäminen

Mark-Emil Talivere, innovaatioasiantuntija Tallinnan strategiakeskuksesta – ”Test in Talinn,Tallinnan innovaatiotoiminnan esittely”.

Matti Hämäläinen, innovaatiojohtaja, Forum Virium – ”Mobility Lab Tallinn & FinEst -yhteistyö”.

Lopuksi oli avointa keskustelua ”toiveita & unelmia tulevista pilotointiteemoista” teemalla.
Tottahan toki otettiin pari yhteiskuvaa.

ITS EST-FIN Mobility Lab Helsinki
Jaa sivu eteenpäin

Lisää kirjoituksia